Świat kofeiny: nauka i kultura najpopularniejszego leku na świecie

Ta książka obejmuje historię i skutki społeczne głównych napojów zawierających kofeinę, w szczególności kawę i herbatę. Oferowane są również produkty kakao, czekolady spożywanej i pijanej oraz napoje bezalkoholowe zawierające kofeinę (głównie colę). Historyczne pochodzenie kawy, herbaty i kakao są opisane, podobnie jak różne fascynujące sposoby, w jakie wkroczyli w światową kulturę. Niektóre z głównych cech tej historii są opowiadane z tematem geograficznego rozprzestrzeniania się i opisem skutków pojawienia się leku , jak autorzy często odwołują się do kofeiny, na istniejących kulturach. To, jak różne napoje zostały odebrane (lub odrzucone) przez różne kultury oraz przez różne warstwy i segmenty każdej kultury, stanowi bogatą i ekscytującą historię. Pojawiają się informacje o tym, jak działają różne cywilizacje. Przyjemność czytania wzbogaca okiem autorów na piękno i wieloma odpowiednimi ilustracjami półtonowymi. Stypendium jest imponujące; wiele z najsłynniejszych postaci z ostatnich 500 i więcej lat robi krótkie przedstawienia. Wśród nich są chińscy cesarze, mnisi buddyjscy zen w Japonii, bezimienni Olmekowie z Mezoameryki, a następnie Cortés i Montezuma i Karol V. Podbój Europy przez narkotyki ze źródeł tureckich i afrykańskich jest również objęty. Znane imiona wielkich postaci historycznych pojawiają się na prawie każdej stronie, wiążąc to konto z naszą wiedzą o historii i czyniąc ją bardziej realną. Tekst jest bogaty w informacje, ale jest łatwy i przyjemny w czytaniu. Omówiono czynniki społeczne. Na przykład porównuje się kulturę herbaty angielskiej z kulturą Japonii i porównaniami obu kultur kawy w Stanach Zjednoczonych. Dwoistość kultury kawy (jak w kawiarniach) i kultura herbaty (jak w sklepach z herbatą, herbaciarniach i popołudniowej herbacie) jest podkreślona i zilustrowana listą ponad 30 par słów. Jedno słowo w każdej parze jest oznaczone jako aspekt kawowy , a drugie aspekt herbaciany . Lista aspektów kawy zaczyna się od męski , hałaśliwy i cyganerii , a kończy na Balzac , natomiast lista Aspekty herbaty zaczynają się od żeńskich , dekoracyjnych i konwencjonalnych , a kończą na Proust . Mówi się, że napoje Coli nie mają wystarczająco długiej historii, aby mieć cechy tak zróżnicowane, jak te, ale mają wyraźne skojarzenia , takich jak młodzież, energia wysoka, Ameryka, popkultura i dobra czysta zabawa . Chociaż autorzy podkreślają, że wszystkie te popularne napoje zawierają kofeinę, różnorodność kultur związana z różnymi napojami sugeruje, że kofeina jest tylko jeden czynnik prowadzący do ich spożycia.
Zgodnie z tytułem, książka niewiele ma do powiedzenia na temat alkoholu, ale autorzy robią ważny punkt, że przynajmniej w Europie i Ameryce Północnej, a przynajmniej w dużych miastach, woda nie nadaje się do picia do późna w nocy. 19 wiek. Wzrost picia herbaty i kawy stanowił alternatywę dla zwykłych napojów: piwa, ginu i rumu. Autorzy wiarygodnie wiążą tę zmianę ze spadkiem spożycia alkoholu, z korzyścią dla społeczeństwa.
W drugiej połowie książki zmienia się charakter historii
[patrz też: kortykotropina, opaska esmarcha, szron mocznicowy ]
[hasła pokrewne: paroksetyna, infliksymab, olx zbaszyn ]